ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

 

Протокол засідання №42

 

14 жовтня 2014 року

10 год. 10 хв.

м. Київ

вул. Грушевського, 5,   к.5

 

Голова Комітету Жванія Д.В.

Секретар Комітету Князевич Р.П.

 

Присутні: члени Комітету: Новак Н.В., Парасків О.Д., Близнюк А.М.,    Гладій В.І., Дудка О.І., Карташов Є.Г.,  Павленко Р.М., Федорук М.Т.

Відсутні:  Михайленко О.Д., Бублик Ю.В., Буховець О.Ю., Добкін Д.М., Пехов В.А.

 

Відповідальні  працівники  секретаріату  Комітету:  Завідувач  секретаріату Комітету Малюга А.В.,  заступник  Завідувача  секретаріату  Комітету  Желтова О.М., старший консультант Падалко О.В.

 

Запрошені:

        О.М.Шелестов - член Центральної виборчої комісії.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації виборчого процесу виборів народних депутатів України (реєстр. №5157, н.д. Д.Жванія)

 

 

***

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету Д.Жванія ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував висловити свої зауваження і пропозиції до нього.

Голова Комітету поінформував членів Комітету, що щойно до Комітету надійшов альтернативний проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про вибори народних депутатів України" щодо забезпечення реалізації конституційних виборчих прав учасників антитерористичної операції на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року з реєстр. №5157-1, поданий народним депутатом України Л.Ємцем.

Після обговорення даної інформації народні депутати України вирішили залишити його поза межами розгляду та рішення щодо нього не приймати.

 

Пропозицію підтримано.

 

Д.Жванія запропонував визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

УХВАЛИЛИ:

Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету Д.Жванії про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації виборчого процесу виборів народних депутатів України (реєстр. № 5157 від 13.10.2014 р.), який поданий ним як суб’єктом права законодавчої ініціативи.

Автор відзначив, що законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо додаткових заходів безпеки – посилення охорони виборчих комісій, виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації. Пропонується також надати можливість Центральній виборчій комісії для забезпечення нормального функціонування окружних виборчих комісій у разі необхідності переносити місцезнаходження окружних виборчих комісій за межі відповідних одномандатних виборчих округів, а також визначити процедуру погашення виборчих бюлетенів, які неможливо передати до окружних або дільничних виборчих комісій, шляхом знищення їх підприємством-виготовлювачем.

 

Д.Жванія вказав, що законопроектом пропонується також врегулювати правові наслідки неможливості організації і проведення голосування на всіх виборчих дільницях виборчого округу та визначити чіткий порядок реалізації Центральною виборчою комісією передбачених Законом повноважень  щодо встановлення підсумків голосування у одномандатних округах у разі ненадходження відповідних протоколів від окружної виборчої комісії та у разі бездіяльності окружної виборчої комісії.

Голова Комітету зазначив, що низка запропонованих положень дозволить зменшити витрати з Державного бюджету України на фінансування організації та проведення виборів. Зокрема, пропонується вилучити положення щодо необхідності опублікування в друкованих засобах масової інформації окремих відомостей, передбачивши оприлюднення відповідної інформації на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії, а також зменшити мінімальний склад окружних та дільничних виборчих комісій.

Суб’єкт права законодавчої ініціативи також повідомив, що прикінцевими положеннями проекту Закону пропонується на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року надати можливість проголосувати виборцям з числа військовослужбовців та осіб начальницького чи рядового складу, які перебувають у зв’язку з виконанням завдань за призначенням у місцях тимчасового перебування їх підрозділів на території Донецької та Луганської областей, врегулювати окремі питання складення списків виборців та відкриття поточних рахунків виборчих фондів кандидатів на цій території, а також встановити спрощений порядок зміни місця голосування без зміни виборчої адреси для виборців, виборча адреса яких відноситься до території Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей, міста Севастополя.

Д.Жванія поінформував, що запропоновані також зміни до Закону України «Про здійснення державних закупівель», якими передбачається, що його дія не поширюється на послуги з підтримки, обслуговування та модифікації Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори» або її складових підсистем.

 

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету, О.Шелестов.

Д.Жванія наголосив, що Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України також підтримало необхідність удосконалення виборчого законодавства та висловило окремі зауваження до законопроекту у своєму висновку від 13 жовтня 2014 року. При цьому Головне управління вважає, що за результатами розгляду законопроекту у першому читанні він може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень.

Голова Комітету запропонував підтримати його пропозицію - рекомендувати проект з реєстр. № 5157 за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому, а у разі прийняття парламентом законопроекту за основу та в цілому - запропонувати доручити Комітету при підготовці його на підпис Голові Верховної Ради України здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України його техніко-юридичне доопрацювання.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації виборчого процесу виборів народних депутатів України (реєстр. № 5157) відповідно до пункту 1 частини першої, частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому.

2. У разі прийняття законопроекту за результатами розгляду в першому читанні за основу та в цілому доручити Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування при підготовці його на підпис Голові Верховної Ради України здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України техніко-юридичне доопрацювання.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» - 6 народних депутатів України, «Проти» - 1  народний депутат України, «Утримались» - 3 народних депутатів України.

 

 

Рішення прийнято.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

14 жовтня 2014 року

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації виборчого процесу виборів народних депутатів України (реєстр. №5157, н.д. Д.Жванія)

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“5 сесія 7 скликання ”